Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2008 21:32 - За пчеличките и още нещо...........
Автор: naniana Категория: Забавление   
Прочетен: 1046 Коментари: 2 Гласове:
0





За пчеличките и още нещо....
(или кога правят "кекс")


              Размножаването е основен природен процес, при който живите организми създават подобни на себе си същества с една-едничка цел – продължаване съществуването на своя вид на Земята. Така, че всеки вид, достигайки определена степен на зрялост, се заема сериозно да изпълни това си задължение. За щастие Майката-Природа си знае работата Така е направила, че то си приема по-скоро като удоволствие, а не като досадно бреме.

Пчеличките не правят изключение. Само че при тях нещата са строго подредени, както подобава на същества с толкова сложно организирана йерархична структура. Тази привилегия се пада единствено на пчелата – майка. Единствена тя от всички женски има добре развити органи за тая цел. Но колкото и да наблюдаваме привидното хаотично пъплене на пчелите в кошера насам-натам, няма да станем свидетели на подобно нещо. Това става навън, може би да не смущава работата на останалите, а може би и да не им идват еретични мисли в главата /”Всяка жаба да си знае гьола и всяка пчела – задълженията!/ майката излиза навън за своя брачен полет. /Заб. авт.:Както виждате , нищо ново под слънцето – и сватбеното пътешествие не сме го измислили хората!/
Това не става на дъхаво цветно ложе, а доста по-вихрено и акробатично – в полет.
Тя бива оплодена от един или няколко търтея, може и да не са от нейния кошер. /Втора заб.: подобно на първата – и груповата работа, така актуална в съвременното образование, също не е патент на хомосапиенса! /За позата светилата в тая област не пишат, но предполагам, че е класическата при животните.  А как си избира партньорите – само тя си знае, но законът в природата е, че предлагат мъжките, но избират женските! Ето защо мъжките пчели излитат от кошера – за да се включат при изготвянето на някой „кекс”. Иначе те се хранят напълно наготово – до 8 ден ги хранят по-големите пчели с пчелно млечице, кашица от мед и цветен прашец, след това ядат от питите в кошера сами. Те нямат органи за събиране и пренасяне на храна, хоботчето им е два пъти по-късо от това на другите пчели. За сметка на това имат добре развити други части. Например големи очи, които съм им необходими при преследването на пчелата-майка. Въпреки че за изхранването на един търтей е необходима храна колкото за 3 пчели /женски/, останалите в кошера са благосклонни към тях и приемат дори чужди търтеи, влезли в техния кошер. Но само докато установят, че приготвеният кекс е качествен и достатъчно голям за да свърши работа. Тогава най-безцеремонно ги изхвърлят навън, а така те не могат да оцелеят. Единственият път, когато търтеи биват оставени да презимуват, е когато кошерът е загубил майката или тя е млада и неоплодена. Друга причина да летят навън е ,че в кошера няма предвидено помещение с двете нули. Всяка пчела върши вътрешните си работи навън, дори и през зимата, като използва за това някой по-топъл ден

Интересното е, че майката снася 2 вида яйца – оплодени и неоплодени, но и от двата се излюпва по нещо. Търтеите се излюпват от неоплодените яйца и така става, че търтеят няма баща, но е генетичен носител на материал от своя дядо, баба и майка.Както виждате доста интересни неща стават под слънцето!

______________________________________________________
* Написах този текст на шега, в отговор на въпроса на един познат знам ли как пчелите правят "кекс"(секс), който ми зададе, след като разбра, че имаме кошери.
image


Тагове:   още,


Гласувай:
0



1. timmyd - :)
14.08.2008 22:07
Много интересно. Браво.
цитирай
2. naniana - Благодаря!
14.08.2008 22:31
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naniana
Категория: Забавление
Прочетен: 22373
Постинги: 2
Коментари: 5
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930